Срещу независим руски журналист бяха повдигнати обвинения във финансиране на екстремистка организация,

...
Срещу независим руски журналист бяха повдигнати обвинения във финансиране на екстремистка организация,
Коментари Харесай

Путин не прощава, обвиниха журналист заради 16 долара

Срещу самостоятелен съветски публицист бяха повдигнати обвинения във финансиране на екстремистка организация, защото той  е дарил малка парична сума на фондация, основана от излежаващия присъда в пандиза съветски опозиционен лидер Алексей Навални, предаде Асошиейтед прес, базирайки се на известия в съветски медии.

Това е първото обществено известно дело по обвинения в предоставяне на подаяние на организациите на Навални, откогато те бяха оповестени за екстремистки и противозаконни миналото лято и явно става дума за нова тактичност, която съветските управляващи са решили да ползват, за да задълбочат репресиите против инакомислещите, отбелязва АП, предава Българска телеграфна агенция.

" Радио Свобода " цитира сътрудници на  журналиста Андрей Заякин, които споделиха, че той е бил задържан в своя апартамент в Москва през вчерашния ден и през днешния ден е бил изправен пред съда. Ако бъде признат за отговорен, той може да бъде наказан на до осем години затвор.

По информация от Центъра за отбрана на масмедиите, правозащитна група, която оказва помощ на отбраната на Заякин, проверяващите са обвинили журналиста, че е дарил 1000 рубли (около 16 долара) на Фондацията за битка с корупцията на Навални.

Заякин, който написа за самостоятелния съветски вестник  " Новая газета "  и за други издания, е прекарал нощта в полицейска килия. Съдът през днешния ден утвърди настояването на проверяващите да му бъде наложена като мярка възбрана за овакантяване на дома сред 20:00 и 08:00 часа, да му бъде неразрешено да употребява интернет и телефони и да комуникира с други хора, забъркани в тази ситуация, макар че към момента не е ясно дали има други такива лица.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР